Timiş: Spitalul ‘Victor Babeş’ nu mai face investigaţii imagistice după ce CT-ul s-a defectat, fiind suprasolicitat

April 1, 2021

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara nu mai poate realiza investigaţii imagistice de tip computer tomograf (CT) persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 după ce aparatul a cedat din cauza suprasolicitării, unitatea având nevoie şi de un al doilea aparat similar, chiar dacă actualul va fi reparat.

Conducerea spitalului a trimis, joi dimineaţa, un memoriu Prefecturii Timiş, Primăriei Timişoara, Consiliului Judeţean şi Direcţiei de Sănătate Publică, în care a fost explicată situaţia din unitatea sanitară aflată în linia întâi a luptei împotriva COVID-19.

Computerul tomograf este aparatul cu ajutorul căruia se realizează investigaţiile imagistice pentru depistarea gradului de infecţie cu SARS-CoV-2, pe baza rezultatelor scanărilor CT fiind evaluate leziunile pulmonare de COVID-19 şi se poate stabili „încadrarea în boală”, respectiv se poate observa cât este de puternică afectarea pulmonară a pacientului, ceea ce duce la clasificarea în formă medie sau severă a bolii.

„Am atras atenţia încă de la începutul lunii ianuarie că CT-ul pe care l-am folosit la capacitate maximă în toată această perioadă poate să cedeze în orice moment. De la lună la lună, numărul investigaţiilor imagistice a crescut exponenţial. Doar în ultimele şase luni am făcut aproximativ 10.000 de scanări unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. De peste 1.000 de ori mai multe decât în perioada similară din 2019. Acestora li se adaugă alte câteva mii de investigaţii făcute pacienţilor cu alte afecţiuni pulmonare. Din păcate, de ce ne era frică nu am scăpat. Una dintre componentele esenţiale ale aparatului s-a consumat şi trebuie înlocuită. Este vorba de tubul de raze fără de care CT-ul nu poate funcţiona”, a declarat directorul medical al spitalului, Diana Manolescu, într-un comunicat remis AGERPRES.

Intervenţia pentru înlocuirea piesei poate dura o săptămână, timp în care aparatul nu poate fi folosit.

„Nu mai putem să îi evaluăm imagistic pe pacienţii care vin în triaj. Iar pe parcursul unei săptămâni, cât va dura cel mai probabil înlocuirea piesei, vorbim de câteva sute de oameni care au nevoie de ajutorul nostru. Am luat legătura cu Spitalul Judeţean Timişoara şi cu Spitalul Municipal, unităţi sanitare care au CT-uri funcţionale, şi le-am cerut să ne ajute, să îşi mobilizeze echipele să realizeze aceste investigaţii imagistice. Sunt convins că, aşa cum am venit şi noi în ajutorul lor când ne-au solicitat, o vor face şi ei, acum. Din păcate, ambulanţele care veneau pentru triaj la noi vor trebui acum să meargă la celelalte două unităţi sanitare din oraş, iar presiunea pe serviciile de urgenţă va creşte foarte mult”, a explicat managerul spitalului, dr. Cristian Oancea.

Diana Manolescu spune că se depune un efort, încă o dată, de convingere a autorităţilor locale şi centrale că în condiţiile actuale, cu volumul zilnic mare de muncă, cu un program de funcţionare continuă de 12 ore a aparatului, există riscul ca şi după repararea aparatului CT să se intre într-un nou colaps, în câteva săptămâni.

„De aceea, un al doilea aparat, un back-up, ar face ca investigaţiile de natură imagistică să continue. Avem nevoie de un al doilea CT, aşa cum au şi celelalte două unităţi sanitare mari din oraş, şi aceasta cu atât mai mult cu cât numărul de scanări făcute în ultimul an la ‘Victor Babeş’ depăşeşte cu mult ceea ce s-a realizat în cele două spitale luate împreună în ceea ce priveşte pacienţii COVID-19”, a subliniat Diana Manolescu.

Computerul tomograf de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” a fost achiziţionat în 2018. AGERPRES

Pe aceeaşi temă: