Spitalul Judeţean Galaţi va fi dotat cu cel de-al doilea accelerator liniar de particule pentru tratarea cancerului

September 28, 2021

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi va fi dotat cu cel de-al doilea accelerator liniar de particule pentru tratarea cancerului, informează Biroul de presă al Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi.

Potrivit sursei citate, valoarea acceleratorului liniar, a tuturor accesoriilor şi a lucrărilor de amenajare necesare pentru instalarea echipamentului medical este de 2,1 milioane de dolari, fonduri de la Banca Mondială, în cadrul unui program derulat de către Ministerul Sănătăţii.

„Toate eforturile noastre, discuţiile şi drumurile la Ministerul Sănătăţii din ultimii ani au fost încununate de succes. Galaţiul va primi încă un accelerator liniar de particule pentru a trata cancerul. Astfel, Galaţiul va avea unul dintre cele mai dotate şi mai moderne centre de tratare a cancerului din România, cu două acceleratoare de particule şi un sistem de ultimă generaţie pentru diagnosticarea cancerului (PET-CT). Noi avem deja pregătit cel de-al doilea buncăr, astfel încât firma câştigătoare a licitaţiei poate începe în cel mai scurt timp lucrările de amenajare a spaţiului pentru noul accelerator. Noile echipamente sunt dotate cu un sistem suplimentar de imagistică şi cu o tehnologie care permite verificarea planului de tratament şi a dozelor de radiaţii înainte de realizarea procedurii medicale. În acest moment, Galaţiul este singurul centru din această zonă în care se poate trata cancerul cu ajutorul acceleratorului liniar de particule”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Din decembrie 2019, când a fost deschis centrul de radioterapie de la Spitalul Judeţean, au fost realizate peste 21.000 de şedinţe pentru pacienţi din cel puţin cinci judeţe. AGERPRES

Pe aceeaşi temă: