Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava achiziţionează un echipament pentru intervenţii minim invazive aplicate pacienţilor oncologici

June 24, 2021

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) va achiziţiona un echipament performant pentru intervenţii minim invazive aplicate pacienţilor cu patologii oncologice sau pneumologice, procedură folosită în prezent doar în Bucureşti, a anunţat, miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur.

El a spus că instituţia pe care o conduce va finanţa dotarea SJU Suceava cu acest echipament performant unic în ţară, iar în şedinţa deliberativului judeţean de săptămâna viitoare va propune alocarea sumei de 446.250 de lei pentru achiziţionarea sistemului electro-chirurgical cu radiofrecvenţă pentru ablaţii tumorale nonchirurgicale.

Potrivit lui Flutur, acest echipament permite efectuarea de proceduri nonchirurgicale prin radiofrecvenţă, minim invazive, aplicate tumorilor primare sau secundare, iar pacienţii, în funcţie de cazuri, pot pleca acasă în aceeaşi zi sau vor avea nevoie de o spitalizare de maxim una sau două zile.

Preşedintele CJ Suceava a precizat că echipamentul este mobil şi va putea fi utilizat în sălile de operaţie din Blocul Operator al SJU.

„Procedura este în faza de pionierat, efectuându-se acum doar în capitală. Din estimările făcute de specialişti din compartimentul de radiologie intervenţională şi Secţia de oncologie a Spitalului Judeţean Suceava s-a stabilit că aproximativ 1.000 – 1.500 de pacienţi ar putea beneficia anual de aceste proceduri. Prin achiziţionarea acestui aparat creşte complexitatea intervenţiilor care pot fi efectuate la Spitalul Judeţean Suceava în domenii sensibile, cum ar fi oncologia şi pneumologia”, a spus Flutur, adăugând că la SJU Suceava ar putea veni şi pacienţi din alte judeţe pentru a beneficia de astfel de intervenţii. AGERPRES

Pe aceeaşi temă: