Spitalul Judeţean de Urgență Deva nu poate recupera aproape un milion de lei din banii cheltuiţi în pandemie

August 17, 2021

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, nu poate recupera aproape un milion de lei din suma cheltuită de unitatea medicală pentru achiziţiile de produse făcute în perioada pandemiei de COVID-19, a informat luni administraţia judeţeană.

Potrivit CJ Hunedoara, autorităţile publice locale şi judeţene au oportunitatea de a recupera sumele cheltuite în perioada pandemiei de coronavirus, prin apelul POIM 2014-2020: „Consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19”.

Reprezentanţii CJ Hunedoara afirmă că împreună cu cei ai SJU Deva a făcut demersurile necesare în acest sens, identificând achiziţii în valoare de 5,29 milioane lei şi solicitând ulterior recuperarea acestei sume.

Administraţia judeţului menţionează însă că pentru o serie de achiziţii realizate în perioada 1 – 15 aprilie 2020, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a dispus corecţii financiare între 25% şi 100%. Practic, sumele cheltuite nu pot fi recuperate în totalitate, întrucât nu s-ar fi respectat legislaţia în domeniu, susţine administraţia judeţeană.

„Spre exemplu, achiziţia combinezoanelor de protecţie, în valoare de 289.234,26 lei, cu TVA, a fost atribuită prin achiziţie directă, deşi valoarea acesteia este peste pragul de achiziţie prevăzut la art. 7 din Legea 98/2016. Pentru această achiziţie, Autoritatea de Management POIM a întocmit un raport de neconformitate pentru aplicarea reducerii procentuale de 100%. Un alt exemplu: în cazul a trei achiziţii de măşti de protecţie FFP 2, în valoare de 231.990,50 lei, s-a constatat încălcarea prevederilor art. 11 din Legea 98/2016, stabilindu-se reduceri procentuale în valoare de 25%. Pe lângă aceste achiziţii, au fost stabilite alte sume cheltuite, care însă nu sunt eligibile pentru a fi recuperate, în valoare de 399.987,57 lei”, se precizează într-un comunicat al CJ Hunedoara, remis AGERPRES.

În aceste condiţii, CJ Hunedoara poate recupera doar 4,3 milioane lei din suma totală de 5,29 milioane lei cheltuiţi de managementul interimar al SJU Deva în perioada pandemiei. Conducerea CJ Hunedoara susţine că problemele ar fi apărut din cauză că fostul prefect de Hunedoara, Vasilică Potecă, ar fi dispus, prin ordin, transformarea SJU Deva în spital COVID-19 iar la finalul lunii martie 2020 a suspendat managerul SJU aflat în funcţie şi a numit o conducere interimară.

Managerul interimar a demisionat după o săptămână iar pe data de 8 aprilie 2020 la SJU Deva a fost instalată o conducere militară. AGERPRES

 

Pe aceeaşi temă: