Spitalele româneşti devin capcane pentru pacienţi

April 14, 2021

Trei pacienţi din Spitalul Victor Babeş au murit din cauză că instalaţia de oxigen care le asigura supravieţuirea s-a oprit ♦ În ultima jumătate de an sistemul sanitar a fost zguduit de tragedii în care pacienţi din terapie intensivă şi-au pierdut viaţa ♦ Nu există încă măsuri sau concluzii în urma problemelor din sistemul sanitar.

Întâlnirile la nivel înalt pe care chiar Preşedintele Iohannis le-a avut cu ingineri medicali nu s-au concretizat cu măsuri care să prevină tragediile din spitalele româneşti, aflate sub presiunea unui val de îmbolnăviri şi de pacienţi în stare gravă, infectaţi cu noul coronavirus.

În schimb, autorităţile caută responsabili în afara curţilor proprii şi anunţă controale şi rapoarte care nu apar la luni bune după o criză într-o unitate spitalicească. Luni, 12 aprilie, o nouă tragedie a lovit sistemul sanitar, după ce trei pacienţi au murit pentru că instalaţia de oxigen din tirul transformat în unitate ATI s-a oprit. În total, erau opt pacienţi în tir, iar cinci dintre aceştia au reuşit să fie salvaţi de medici.

În curtea Spitalului Babeş în momentul tragediei era un reprezentant al firmei care trebuia să se ocupe de mentenanţa aparatelor, care venise pentru a înlocui un ventilator stricat, după cum a declarat Raed Arafat, şeful departamentului pentru situaţii de urgenţă. Repre­zentantul firmei de mentenanţă a refuzat să intre în tir în momentul în care instalaţia de oxigen s-a oprit, iar me­dicii au început să ventileze ma­nual prin balon de oxigen pacienţii.

 

 

 

Materialul integral pe www.zf.ro

Pe aceeaşi temă: