Simpozion despre „Tulburările de creștere la copil”, organizat la Spitalul Municipal de Urgență Moinești

w

02.05.2022

Tulburările de creștere reprezintă una din cele mai nediagnosticate afecțiuni ale copilului de la naștere și până la vârsta pubertară. De cele mai multe ori este vorba de așa-numitele “credințe populare” conform cărora copilul va creste sau se va dezvolta mai târziu. Deși uneori se întâmplă acest lucru, România rămâne una din țările cu cel mai ridicat procent de copii cu hipostatură datorită absenței tratamentului de specialitate efectuat la timp, adică până la instalarea pubertății.

Sub acest auspiciu, în data de 19 aprilie s-a desfășurat la Moinești, în cadrul Spitalului Municipal de Urgență și sub egida Colegiului Medicilor Bacău, evenimentul cu titlul “Tulburările de creștere la copil”. Simpozionul a fost susținut de dr. Roxana Novac, medic primar endocrinologie, cu aportul colectivului Secției de Pediatrie din cadrul spitalului. Evenimentul a atras în public medici din toate specialitățile, atât medicale cât și chirurgicale și de asemenea un număr mare de medici de familie, promotorii relației acestor pacienți cu medicii specialiști.

Simpozionul în sine a reprezentat un maraton, patologia fiind una amplă și complicată. S-au însușit cunoștințe de bază despre creșterea fiziologică, măsurătorile necesare și procedura de examinare clinică, despre cauzele tulburărilor de creștere, evaluarea biologică, hormonală și imagistică, precum și date despre tratamentul diverselor patologii asociate cu hipostatura.

S-a acordat o atenție deosebită efectelor adverse ale tratamentului cu hormon de creștere, tocmai pentru a sublinia publicului auditor importanța și siguranța acestui tratament.

Simpozionul s-a încheiat cu câteva prezentări de caz care au avut ca menire însușirea si aprofundarea cunoștințelor prezentate anterior.

De menționat este că manifestarea a avut creditare EMC de 6 credite.

Manifestările de acest fel reprezintă deja o tradiție a Spitalului din Moinești, care, pe lângă grija pe care o acordă pacienților, încearcă să își perfecționeze personalul medical continuu și de asemenea să vină în sprijinul colaboratorilor apropiați, în speță medicii de familie din proximitate, pentru a putea oferi un tratament cât mai elaborat și complex tuturor celor care apelează la serviciile sale.

Pe aceeaşi temă: