Sibiu: Cazarea la hotel în pandemie, o facilitate văzută diferit de medicii din spitalele publice

February 25, 2021

Un număr de 180 de angajaţi ai celui mai mare spital public din judeţul Sibiu au ales de la începutul pandemiei şi până în prezent, să doarmă la hotel, de teamă să nu se infecteze la serviciu şi să nu-şi îmbolnăvească familiile de acasă, a precizat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, Decebal Todăriţă.

„Vă comunicăm că, în cele peste 10 luni de zile de la emiterea Ordonanţei (7 din 4 aprilie 2020 n.r.), cazarea a fosta asigurată pentru un număr de aproximativ 180 de persoane din sistemul public sanitar. Intrarea şi ieşirea acestora din facilitatea de cazare s-a făcut la cerere, în diferite perioade, în condiţiile în care prevederile legale care conferă acest drept nu s-au modificat de la data emiterii acestora”, spune Decebal Todăriţă.

În unele cazuri, se întâmplă ca soţia medic să locuiască acasă cu familia, iar soţul, medic şi el în acest spital, să prefere să doarmă la hotel. Este cazul directorului medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, doctorul internist Călin Cipăian, care a declarat recent, pentru AGERPRES, că el preferă să stea la hotel pentru a-şi proteja familia, însă soţia acestuia, Alexandra Cipăian, medic oncolog în acelaşi spital, aceasta s-a întors acasă ca să locuiască.

„În ceea ce priveşte solicitarea dumneavoastră privind cazarea doamnei dr. C.A, vă comunicăm că, în prezent, aceasta nu mai este cazată. Perioada totală în care doamna doctor a fost cazată este de 2,5 luni. Referitor la zona/secţia în care dna dr. activează în cadrul spitalului, menţionăm că aceasta nu are relevanţă faţă de prevederile legale, în condiţiile în care Ordonanţa 7 nu face distincţie între zonele de desfăşurare a activităţii în spital”, a comunicat purtătorul de cuvânt al spitalului sibian, Decebal Todăriţă.

Directorul medical al Spitalului Judeţean, Călin Cipăian, a precizat, pentru AGERPRES, că el preferă să locuiască la hotel, pentru că acasă are contact epidemiologic cu cinci persoane vârstnice, care încă nu au făcut rapelul la vaccin.

„Da, eu încă mai stau (în altă parte decât acasă n.r.) pentru că am contact epidemiologic cu cinci bătrâni, care au luat doar prima doză de vaccinare, cel mai „tânăr şi sprinţar” în vârstă de 84 de ani şi cel mai puţin sprinţar în vârstă de 88 de ani, cu ajutorul lui Dumnezeu, la primăvară, 89 de ani”, a explicat medicul Călin Cipăian.

Tot medicul Cipăian, primul medic din judeţ care a fost vaccinat împotriva noului coronavirus, a afirmat că un medic vaccinat este un vector de transmitere a bolii „foarte puţin semnificativ”, faţă de orice altă persoană nevaccinată şi care nu poartă corect masca de protecţie.

„Majoritatea dintre angajaţii noştri fiind vaccinaţi, ca vectori sunt foarte puţin semnificativ, în schimb un chef cum aţi văzut, toţi fără mască, acela este mult mai semnificativ”, explică Călin Cipăian.

Conducerea spitalului spune că această facilitate, de a oferi cazare gratuită la hotel a angajaţilor pe durata pandemiei, este legală şi nu este acordată doar celor care lucrează în secţii unde sunt exclusiv pacienţi cu COVID-19, ci tuturor.

„Conform articolului 16(1) din Ordonanţa 7 din 4 aprilie 2020 ‘în vederea prevenirii răspândirii COVID-19, ministerele cu reţea sanitară proprie şi autorităţile administraţiei publice locale asigură pentru personalul din sistemul public sanitar, la cerere, spaţii hoteliere destinate repausului dintre ture sau gărzi, hrana – trei mese pe zi şi apa’. Astfel, cazarea se asigură la cerere pentru angajaţii SCJU Sibiu, în condiţiile în care aceştia doresc să îşi protejeze familiile faţă de o potenţială expunere la virus. Practic, personalul medical al spitalului, prin natura activităţii zilnice, poate fi un vector de transmitere a virusului şi, în aceste condiţii, poate beneficia, legal, de cazarea în spaţii hoteliere”, a transmis purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Sibiu, Decebal Todăriţă.

Medicii din alte spitale nu se mai cazează la hotel, deşi ar putea beneficia şi ei de această facilitate. Spre exemplu, de la Spitalul Clinic de Pediatrie, niciun cadru medical nu se mai cazează la hotel în prezent, ci merge acasă, la familie, după ce îşi termină treaba.

„Am început şi ne-am vaccinat. La început a fost sperietura de început, dar lucrurile au trecut. Pe măsură ce ne-am şi vaccinat, nu mai avem aceiaşi frică ca la început. Dacă eşti şi vaccinat, este puţin probabil să duci (boala n.r.) şi pe acasă”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul medical al Spitalului de Pediatrie din Sibiu, medicul Ciprian Şofariu.

În cazul Spitalului General C.F. Sibiu, care este un spital cu pacienţi doar cu COVID-19, cadrele medicale nu sunt cazate la hotel, a precizat, pentru AGERPRES, directorul unităţii, Horaţiu Cojocaru. AGERPRES

Pe aceeaşi temă: