Raed Arafat afirmă că vor fi funcţionale alte două unităţi mobile de terapie intensivă în Capitală

March 16, 2021

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că vor fi funcţionale alte două unităţi mobile de terapie intensivă – una la Spitalul „Sfântul Ioan”, care se instalează în prezent, şi cea de-a doua la Spitalul „Victor Babeş”, care urmează să fie adusă.

„Numărul total de terapie intensivă este stabil. Va fi crescut prin aceste adăugiri de paturi suplimentare, dar nu în mod extrem de semnificativ şi practic este o redistribuire a personalului medical deja existent, plus că cu ajutorul colegilor de la DSU se caută variante pentru medici ATI care să poată fi detaşaţi în astfel de unităţi. (…) La acest moment, la Bucureşti noi am adus prima unitate mobilă de terapie intensivă la „Sfântul Ioan” şi se lucrează pe instalarea ei şi mai avem încă una în intenţie să aducem la Spitalul „Victor Babeş”. (…) Ştim că condiţiile nu sunt identice cu cele dintr-o secţie interioară, dar sunt mult mai bune decât să rămână bolnavul într-o unitate de primiri urgenţe”, a spus Arafat, la Ministerul Sănătăţii.

El a explicat că situaţia locurilor în ATI este „dinamică”. „Situaţia locurilor este una dinamică. Este posibil dimineaţă să avem un număr de locuri, după masă să nu le mai avem pentru că se ocupă. Atunci, dacă mai apare un pacient, să îi găsim un loc. A doua zi este posibil ca următorul pacient să îi găsim loc tot în Bucureşti, pentru că această situaţie este una dinamică şi este de înţeles în astfel de moment că nu ai un număr fix ocupat permanent. Sunt pacienţi care se vindecă, sunt pacienţi din păcate pe care îi pierdem şi locurile se eliberează în ambele situaţii şi atunci clar că sunt momente în care o să avem locuri libere pe parcursul zilei care pot fi ocupate de alţi pacienţi”, a susţinut secretarul de stat.

Raed Arafat a spus că s-a detaşat personal medical la Spitalul „Sfântul Ioan” şi că se va mai detaşa personal „către zonele cu presiune mai mare”. „Noi am detaşat deja un număr de rezidenţi. Suntem dispuşi să detaşăm şi alt personal acolo. Lucrăm prin detaşare şi prin mutarea personalului din zonele mai puţin cu presiune către zonele cu presiune mai mare. Este normal acest lucru”, a afirmat şeful DSU.

În ceea ce priveşte unitatea mobilă de la ATI de la Spitalul „Sfântul Ioan”, Arafat a declarat că aceasta urmează să fie conectată la oxigen, curent, apă şi să primească aprobare de la DSP.

„Unitatea mobilă trebuie să fie conectată să obţină aprobarea de la DSP, sunt măsuri normale şi trebuie să fie conectată la un rezervor de oxigen, la apă şi curent. Deja avem o parte din personal detaşat. Ordinele de detaşare au fost semnate acolo. Şi va trebui să ma i detaşăm probabil personal, specialişti, nu numai rezidenţi. Cu „Victor Babeş” a fost aceeaşi discuţie ca să încercăm că creştem numărul. De altfel, „Victor Babeş” şi discutând cu Primăria, are posibilitatea să mai crească zece paturi în interiorul spitalului, dar asta va mai dura ceva timp până termină. (…) Până atunci, putem să folosim unitatea mobilă acolo”, a susţinut secretarul de stat.

El a spus că, din informaţiile sale, în Bucureşti nu mai erau locuri libere la ATI, însă cele identificate urmează să fie puse în funcţiune. „La acest moment, din ce ştiu, la Bucureşti nu mai erau locuri libere. Locurile care au fost identificate urmează să fie puse în funcţiune. În ţară, dimineaţă, erau în jur de 20-30 de paturi, dar asta se schimbă, este în dinamică. (…) Ajutor din afara ţării la acest moment nu avem ce să cerem, pentru că prin această situaţie trec şi alţii”, a arătat Arafat. AGERPRES

Pe aceeaşi temă: