Preşedintele CJ Harghita trimite Corpul de Control la SJU Miercurea Ciuc, în cazul pacienţilor infectaţi cu Pseudomonas aeruginosa

w

11.02.2022

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a anunţat, vineri, că a trimis Corpul de control la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, în cazul pacienţilor care s-au infectat cu bacteria Pseudomonas aeruginosa după ce au fost operaţi la secţia de Oftalmologie, trei dintre ei pierzându-şi vederea la ochiul operat.

Borboly susţine că abia vineri a aflat detalii suplimentare despre acest caz, inclusiv rezultatele anchetei.

„Eu nu am ştiut de rezultatele verificărilor, astăzi am aflat şi îmi pare rău că au fost nereguli pentru care trebuie să ne dea nişte răspunsuri Consiliul Director şi Corpul de Control al preşedintelui CJ, care va face verificări să vedem care sunt consecinţele. Şi, pe cale personală, pentru oamenii care au suferit, cum se ştie foarte bine, eu niciodată nu fug de la faţa locului, voi căuta aceşti oameni, voi discuta cu dânşii, chiar o să-i invit, dacă doresc, să vină şi la şedinţa Consiliului Judeţean. Deci, oricum, noi o să facem tot posibilul, ce ne lasă legea, să putem veni în ajutorul acestor oameni care au suferit”, a declarat, într-o conferinţă de presă organizată de SJU, Borboly Csaba.

El a ţinut să sublinieze faptul că „acesta a fost un accident” şi că mesajul transmis nu trebuie să fie acela că spitalul ar avea probleme.

„Deci a fost un accident la care trebuie luate măsuri ferme, dar Spitalul Judeţean Harghita este un spital care este în dezvoltare, care are o apreciere mărită, nu numai din partea pacienţilor din judeţul Harghita, aici vin foarte mulţi oameni chiar şi din judeţele limitrofe, chiar şi din Târgu Mureş. Aşadar, solicităm calm şi susţinere, în continuare, ca personalul care a luptat atât de mult, pentru atât de multe vieţi, să-şi poată continua în linişte activitatea”, a mai spus Borboly.

Întrebat dacă consideră că a greşit atunci când, la prima ieşire publică despre acest caz, a afirmat că nu este vorba de malpraxis, preşedintele CJ a negat, precizând că, din informaţiile pe care le avea la acel moment, „nu era malpraxis”.

Şeful Serviciului de Supraveghere şi Prevenţie a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIIAM) din SJU Miercurea Ciuc, epidemiologul Sergiu Sîngeorzan, prezent la conferinţa de presă, a declarat că, în urma anchetei interne, au fost identificate mai multe probleme pe procedura de procesare instrumentar şi de sterilizare şi consideră că, „mai mult ca sigur, acolo au fost problemele care au dus la această tragedie”.

Acesta a punctat că sursa infecţiei nu a fost găsită, dar, cel mai probabil, bacteria a fost adusă din afara spitalului şi manipulată prin intermediul personalului secţiei de Oftalmologie.

„Mai mult ca sigur a fost bacterie din exterior adusă şi manipulată, gestionată, bineînţeles, prin intermediul personalului medical sau a personalului. Adică, în general, aşa se putea întâmpla ca acest Pseudomonas să se transmită de la o persoană la alta şi elementul comun în toate aceste intervenţii, practic, a fost instrumentarul care, din cauza neprocesării corespunzătoare, probabil că a rămas contaminat şi s-a contaminat”, a arătat dr. Sîngerozan.

El a mai precizat că, în momentul de faţă, blocul operator de la secţia de Oftalmologie rămâne închis până când se vor modifica complet circuitele existente, „tocmai în ideea că să nu se mai întâmple genul acesta de tragedii”.

De asemenea, protocoalele au fost revăzute şi revizuite, personalul secţiei a fost din nou instruit şi a trebuit să-şi refacă toate procedurile, astfel încât să nu se mai repede o astfel de situaţie.

„Existau protocoale şi pe procesarea instrumentarului şi pe sterilizare, doar că aceste protocoale nu au fost respectate în totalitate la nivelul secţiei”, a declarat medicul epidemiolog.

El a mai arătat că o situaţie de asemenea amploare nu a mai întâlnit, până acum, chiar dacă în istoria secţiei de Oftalmologie au mai fost, cu mulţi ani în urmă, „focare de genul acesta, dar care au fost rezolvate”.

„Ce putem să facem în momentul de faţă şi să ne uităm înainte este să fim mult mai stricţi, din punctul nostru de vedere, ca şi control, este să fim mult mai incisivi şi să nu ne încredem în colegii noştri, din păcate”, a conchis dr. Sîngerozan.

La conferinţa de presă a participat şi şeful secţiei de Oftalmologie, dr. Bodó Pál, care a declarat că dintre cei 14 pacienţi care au fost operaţi de cataractă senilă şi au dezvoltat endoftalmită (inflamaţie a globului ocular), la trei a fost nevoie de îndepărtarea ţesutului necrotizat din globul ocular, aceştia pierzându-şi vederea la ochiul operat, în vreme ce la celălalt ochi vederea este de peste 70%.

Alţi şase pacienţi au vederea deteriorată, dar primesc tratament şi se speră că situaţia se va îmbunătăţi, iar cinci dintre pacienţi au „vedere foarte bună”, a mai arătat Bodó.

Acesta a susţinut că, în calitate de oftalmolog, a făcut tot ceea ce trebuia şi şi-a exprimat regretul pentru ceea ce s-a întâmplat, punctând faptul că a crezut că totul este în regulă la nivelul secţiei pe care o conduce, inclusiv cu sterilizarea instrumentarului.

Managerul SJU Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judit, a detaliat măsurile care s-au luat pentru prevenirea unor situaţii similare şi şi-a cerut scuze de la pacienţi şi rudele acestora pentru suferinţa provocată.

„Am luat o serie de măsuri ca să putem preveni să se mai întâmple un astfel de eveniment nedorit, pentru că, până acum, mii de operaţii au fost efectuate fără probleme, dar o dată să se întâmple e foarte regretabil. Cerem scuze de la pacienţi şi aparţinătorii pacienţilor că au trebuit să sufere din aceste cauze şi noi luăm toate măsurile ca pacienţii noştri, care s-au adresat până acum spitalului nostru cu încredere şi de acum încolo să se adreseze cu încredere spitalului nostru, pentru că noi facem tot, nu numai posibilul, ci şi imposibilul de acum încolo ca acest lucru să nu se repete”, a declarat dr. Konrád Judit.

Aceasta a mai arătat că se va întruni Comisia de Etică a spitalului, pentru a pune în discuţie acest caz şi că se poartă discuţii permanente cu pacienţii şi aparţinătorii acestora, care nu şi-au exprimat, deocamdată, intenţia de a solicita despăgubiri.

Serviciul de Comunicare al SJU Miercurea Ciuc a recunoscut joi, răspunzând unei solicitări AGERPRES, că trei dintre pacienţii reoperaţi la secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc după ce au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular din cauza bacteriei Pseudomonas aeruginosa, în urma unei operaţii de cataractă senilă, şi-au pierdut vederea la ochiul operat.

Ultima oară, SJU comunicase despre acest subiect în data de 19 ianuarie.

Un număr de 14 pacienţi care au fost operaţi de cataractă senilă la mijlocul lunii ianuarie la secţia de Oftalmologie a Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular, la şase dintre ei fiind identificată bacteria Pseudomonas aeruginosă, iar 13 dintre ei au fost reoperaţi. AGERPRES

Pe aceeaşi temă: