Ministerul Sănătății anunță creşterea cu aproximativ 200 a numărul de paturi ATI

March 29, 2021

Creşterea numărului de paturi la ATI, achiziţia de ventilatoare, monitoare, injectomate, infuzomate şi extractoare sunt unele dintre dintre acţiunile întreprinse de Ministerul Sănătăţii în perioada ianuarie – martie, potrivit unui raport de activitate publicat pe site-ul instituţiei.

„Creştem cu aproximativ 200 numărul de paturi ATI şi paturile de terapie acută cu aproximativ 350, necesare pentru tratamentul pacienţilor cu forme severe, dar care nu necesită intubaţie şi ventilaţie mecanică. Acest lucru se realizează prin includerea unor spitale care până acum au îngrijit doar pacienţi non-COVID şi care au dotări corespunzătoare”, se arată în raport.

O altă măsură luată de Ministerul Sănătăţii (MS) este aceea că pacienţii cu urgenţe medicale diagnosticaţi COVID-19 la prezentare nu vor mai fi transferaţi în spitale COVID-19, ci vor primi „rapid” asistenţă medicală necesară în spitalul de urgenţă iniţial.

MS susţine că au fost definite zone şi personal dedicate îngrijirii pacienţilor cu COVID-19 în cât mai multe spitale, pentru a scădea timpul de aşteptare şi a creşte „promptitudinea” măsurilor care se impun în urgenţă.

„După naştere, mama depistată pozitiv va rămâne în acelaşi salon cu nou-născutul în maternitate, conform ghidurilor OMS. Mama şi copilul nu vor mai fi separaţi, ci vor putea sta în acelaşi salon, până la însănătoşirea mamei”, arată sursa citată.

Acelaşi raport precizează că în „Faza I de dotare” pentru secţiile ATI au fost achiziţionate şi distribuite 690 de monitoare, 86 de staţii centrale de monitorizare, 460 de ventilatoare, 460 de paturi de terapie intensivă, 1.200 de injectomate, 400 de infuzomate.

De asemenea, în „Faza II de dotare” pentru secţiile ATI urmează să fie achiziţionate şi distribuite 300 de ventilatoare noninvazive, 200 de videolaringoscoape, 100 de fibrobronboscoape, 10 aparate ECMO, 100 de paturi de terapie intensivă.

În ceea ce priveşte creşterea capacităţii de testare, MS informează că 11 aparate de tip RT[1] PCR au fost achiziţionate şi distribuite către laboratoarele din sistemul public de sănătate (spitale, direcţii de sănătate publică), 25 de extractoare, 597.000 de recipiente de colectare a probelor, 46.536 de kituri de detecţie, 66.840 de kituri de extracţie – achiziţionate şi distribuite către instituţii din sistemul public de sănătate.

Introducerea testelor rapide în camerele de gardă, cabinetele medicale şi serviciile de ambulanţă, dar şi în şcoli şi în farmacii şi crearea cadrului legal şi bugetar pentru realizarea screeningului şi secvenţierii în vederea identificării variantelor SARS-COV-2 circulante pe teritoriul României sunt alte acţiunile ale MS.

Astfel, au fost distribuite în colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă 3.154.760 de teste antigen rapide în diagnosticarea pacienţilor pentru camere de gardă, cabinete medicale, servicii de ambulantă, şcoli. AGERPRES

Pe aceeaşi temă: