Măsuri stabilite de CJSU Constanţa în urma depistării a sute de nereguli la spitalele din judeţ

November 10, 2021

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Constanţa a stabilit, marţi, o serie de măsuri ce trebuie luate după ce, în urma controalelor efectuate la 35 de unităţi medicale din judeţ, au fost depistate sute de nereguli, a informat Instituţia Prefectului.

Conform Prefecturii Constanţa, prefectul Silviu Coşa a convocat CJSU în vederea votării hotărârii nr. 156, ce prevede aprobarea Procesului Verbal al Grupului de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de incendii şi incendii de vegetaţie.

„Procesul verbal arată că au fost controlate 35 de obiective (spitale clinice judeţene, spitale clinice municipale, spitale clinice orăşeneşti, centre medicale, spitale clinice private, spitale oftalmologice, sanatorii balneare). În urma controalelor, au rezultat 352 de nereguli şi s-au aplicat 310 avertismente şi 37 de amenzi, în valoare de 122.000 lei”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Instituţia Prefectului – Judeţul Constanţa.

Totodată, în cadrul şedinţei CJSU au fost făcute mai multe recomandări, printre care expertizarea clădirii Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, unitate unde în urma unui incendiu izbucnit la secţia ATI, pe 1 octombrie, au murit şapte pacienţi.

„Referitor la clădirea Spitalului Municipal de Boli Infecţioase Constanţa, Grupul de suport tehnic propune expertizarea construcţiei. Ulterior, se vor întocmi proiectele tehnice de specialitate şi se vor operaţionaliza soluţiile tehnice stabilite prin expertize. Termenul de realizare va fi stabilit de către ISC”, reiese din comunicat.

În cazul construcţiilor în care funcţionează unităţi sanitare suport COVID-19 ce nu sunt autorizate din punctul de vedere al securităţii la incendiu, s-a propus „realizarea bugetării şi întreprinderea demersurilor necesare, în vederea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu pentru obiectivele care se încadrează în categoriile prevăzute de lege, de către factorii responsabili în acest sens”.

„În conformitate cu OUG 80/2021 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al apărării împotriva incendiilor, termenul limită pentru obţinerea actului administrativ este de 31 decembrie 2022”, a informat Prefectura.

Cu privire la construcţiile în care funcţionează unităţi sanitare suport COVID-19, sunt zece propuneri, printre care eliminarea urgentă a improvizaţiilor, a supraîncărcării instalaţiei electrice şi efectuarea de verificări zilnic.

„1. Analizarea tuturor neregulilor consemnate în documentele de control, încheiate anterior de ISU Constanţa, reanalizarea termenelor stabilite şi urgentarea înlăturării tuturor deficienţelor şi informarea ISU Constanţa; 2. Eliminarea urgentă a improvizaţiilor sau supraîncărcărilor instalaţiei electrice şi verificarea zilnică a instalaţiilor electrice prin vizualizare; 3. Îndepărtarea şi interzicerea utilizării mijloacelor de încălzit de tipul radiatoarelor, reşourilor electrice, aerotermelor electrice etc; 4. Îndepărtarea şi interzicerea utilizării surselor de foc de tipul lumânări, candele etc; (…) 10. Monitorizarea permanentă a concentraţiei de oxigen şi aerisirea periodică a încăperilor în baza unui grafic întocmit, adus la cunoştinţă şi afişat în acest sens”, sunt propunerile făcute, termenul de realizare fiind „imediat/permanent”, iar pentru punctul 1, data de 22 noiembrie 2021.

Potrivit sursei citate, legat de utilizarea oxigenului medicinal în terapia practicată în spitalele suport COVID-19, s-a propus ca prioritate pentru îmbunătăţirea activităţii de apărare împotriva incendiilor realizarea bugetării în vederea achiziţionării şi montării de aparatură specifică pentru detecţia/semnalizarea sau aparatură de măsură şi control a concentraţiei de oxigen, în încăperile unde se utilizează oxigenul. Propunerea se referă la unităţile sanitare care nu deţin o astfel de aparatură, termenul de realizare fiind 22 noiembrie 2021.

De asemenea, a fost stabilit ca DSP şi ISU Constanţa să realizeze un plan de monitorizare şi să efectueze acţiuni de verificare a stadiului de implementare a măsurilor dispuse.

„Hotărârea de astăzi are în spate şi alte întâlniri şi şedinţe în care au fost puse cap la cap toate problemele şi toate necesităţile unităţilor medicale din judeţul nostru. Am discutat cu fiecare manager de spital în parte iar aceştia, într-un mod transparent, ne-au transmis toate obstacolele cu care se confruntă. Înţelegem presiunea pe care pandemia a pus-o pe sistemul sanitar, dar nu putem accepta ca lucrurile să se facă cu jumătate de măsură. Sunt termene clare, vor fi controale periodice, dar sunt convins că vom vedea măsuri implementate chiar şi în avans, pentru că toţi cei care conduc aceste spitale au dat dovadă de responsabilitate, în demersul lor atât de important în salvarea vieţilor semenilor, încă de la începutul pandemiei”, a declarat prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa. AGERPRES

Pe aceeaşi temă: