Klaus Iohannis: Am speranţe mari că întreg sistemul de sănătate va deveni mai performant

12.05.2022

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, după ce a vizitat Spitalul Clinic Colentina, că are mari speranţe că întreg sistemul de sănătate va deveni mai performant şi mai eficient.

 

„Mi se pare o unitate remarcabilă, cu dotări dintre cele mai moderne, cu proiecte foarte ambiţioase şi cu foarte mulţi pacienţi. Am avut o discuţie foarte bună cu personalul care m-a aşteptat, în special asistenţii a căror zi este astăzi. Sunt foarte multe probleme în sistem, le-am discutat şi plec de aici cu impresia că unele din aceste probleme se vor rezolva şi că spitalul va fi mai performant, dar am speranţe mari că întreg sistemul de sănătate va deveni mai performant, mai eficient şi va pune pacientul mai mult în centrul atenţiei”, a spus Iohannis.

El a felicitat personalul medical al spitalului pentru modul în care a tratat pacienţii cu COVID-19 şi tratează pacienţii în general.

„Au lucrat zi şi noapte, au neglijat familia, propria sănătate şi toate acestea trebuie recunoscute, văzute şi felicitate, cum de altfel am felicitat întreg corpul medical pentru performanţa extraordinară, pentru abnegaţia şi dăruirea cu care au tratat pacienţii în timpul pandemiei”, a mai spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a afirmat că, în ceea ce priveşte sistemul sanitar, planuri s-au făcut şi se fac, dar că diferenţa este că în prezent există Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„De data aceasta chiar avem şansa să îmbunătăţim situaţia din spitale şi am aşteptări foarte mari de la Guvern. Cu toţii avem aşteptări foarte mari. Chiar azi am discutat despre ce proiecte a pregătit Spitalul Colentina, ce proiecte pregătesc alţii şi dacă folosim aceşti bani cu înţelepciune şi îi folosim nu doar pe hârtie, atunci situaţia în spitalele din România se va îmbunătăţi”, a subliniat preşedintele.

Iohannis a fost întrebat care ar fi soluţia ca asistenţii medicali să nu mai plece din ţară.

„Destul de mulţi au hotărât să plece în altă parte, să muncească de obicei în statele din Europa de Vest, ceea ce pe oamenii de acolo îi ajută, foarte frumos, dar la noi rămân atâtea posturi vacante. Oamenii trebuie pregătiţi, pentru asta trebuie să facă şcoala corespunzătoare, cursuri, pe scurt trebuie formaţi, dar ca să poată fi formaţi prima dată trebuie să-şi dorească această meserie şi ca tinerii să-şi dorească o meserie ea trebuie să fie cunoscută şi oarecum mai atractivă în spaţiul public şi am considerat că, dacă vin aici şi subliniez importanţa meseriei de asistent, este posibil ca mai mulţi tineri să se informeze şi să dorească să se formeze în această meserie. Avem şcoli, avem specialişti, dar trebuie să avem şi tineri care îşi doresc această meserie şi eu îi încurajez să meargă în această direcţie”, a mai afirmat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită la Spitalul Clinic Colentina, cu prilejul Zilei Internaţionale a Asistentului Medical. AGERPRES

Pe aceeaşi temă: