Investiţie de 5 milioane de euro pentru reabilitarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa

November 5, 2021

Primăria Constanţa a semnat un contract de finanţare cu fonduri europene în valoare totală de aproximativ 5 milioane de euro pentru un proiect ce presupune creşterea eficienţei energetice a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, a anunţat municipalitatea.

„Proiectul are o valoare totală de 25.051.754,69 lei, din care valoare eligibilă 16.881.120,81 lei, contribuţia financiară a Uniunii Europene la realizarea proiectului prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de 14.348.952,69 lei, respectiv 85% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, 2.194.545,70 lei sunt alocaţi din bugetul de stat, respectiv 13% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, 337.622,42 lei reprezintă contribuţia Unităţii Administrativ – Teritoriale Constanţa, respectiv 2% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, 8.170.633,88 lei reprezintă cheltuielile neeligibile ale proiectului”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Constanţa.

Conform sursei citate, clădirea în care funcţionează SCBI a fost edificată în anul 1938, are un regim de înălţime S+P+2E+M (5 nivele), o arie construită la sol de 1.373 mp şi o arie construită desfăşurată de 5.418 mp. Suprafaţa utilă totală a construcţiei este de 4.092,68 mp, fiind identică cu aria utilă încălzită.

Lucrările ce vor fi efectuate în cadrul proiectului includ, printre altele: înlocuirea instalaţiilor sanitare şi termice; efectuarea de hidroizolaţii şi izolări termice; montarea pompelor de căldură de tip aer-apă şi integrarea acestora în sistemul existent de încălzire, inclusiv automatizarea soluţiei; montarea unui sistem de panouri fotovoltaice; montarea unui sistem de ventilarea locală a spaţiilor cu recuperatoare de căldură, montarea unei instalaţii de climatizare; realizarea unei instalaţii de stingere a incendiilor; montare staţie de pompare cu grup de pompare pentru hidranţii interiori şi exteriori; montarea de instalaţii de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu.

Proiectul „Creşterea eficienţei energetice a imobilului Spitalul Municipal Constanţa” este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.

Pe 1 noiembrie, Prefectura Constanţa a anunţat că Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ar putea fi redeschis, cel puţin parţial, în luna decembrie. „În ceea ce priveşte Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, reprezentanţii Primăriei Constanţa estimează că, în luna decembrie, unitatea medicală ar putea fi redeschisă, cel puţin parţial. De asemenea, aceştia au transmis că astăzi, 01.11.2021, a fost depus proiectul tehnic la ISU ‘Dobrogea’ Constanţa, urmând ca în cel mai scurt timp să fie eliberate avizele necesare. Concomitent, se lucrează la expertiza tehnică a clădirii, precum şi la refacerea circuitelor şi a instalaţiilor electrice, astfel încât clădirea să prezinte o siguranţă absolută în exploatare”, se arăta într-un comunicat de presă transmis de Instituţia Prefectului.

Şapte pacienţi ai SCBI Constanţa au murit într-un puternic incendiu ce a izbucnit pe 1 octombrie, la secţia Anestezie Terapie Intensivă a unităţii medicale. Toţi pacienţii au fost evacuaţi şi spitalizaţi în unităţi medicale din judeţul Constanţa, dintre aceştia alţi cinci decedând ulterior. AGERPRES

Pe aceeaşi temă: