Investigaţii respiratorii complexe pentru pacienţii post-Covid şi cei cu alte boli pulmonare

March 30, 2021

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu pune la dispoziţia populaţiei, începând cu data de 1 aprilie, un program de investigaţii pulmonare complexe, prin care pot fi depistate disfuncţiile respiratorii. Este vorba despre pletismografia pulmonară şi TLCO (Transferul prin membrana alveolo-capilară a monoxidului de carbon). Aceste investigaţii sunt utile îndeosebi pentru persoanele care au fost bolnave de COVID-19 şi au în continuare probleme pulmonare.

„Pandemia de Covid-19 ne-a arătat cât de afectaţi pot fi pacienţii cu boli cronice, inclusiv pulmonare. Aceştia dezvoltă mai frecvent complicaţii şi forme severe de boală. De aceea, este extrem de important diagnosticul precoce al bolilor pulmonare şi începerea unui tratament care să prevină progresia bolii. Din păcate şi o parte din pacienţii care se vindecă de Covid rămân cu simptomatologie – dispnee (respiraţie dificilă), tuse şi oboseală, chiar la eforturi mici. Din nefericire, există persoane care dezvoltă modificări pulmonare severe – fibroză pulmonară. De aceea, Spitalul de Pneumologie Sibiu începe un program de investigaţii complexe pulmonare, capabile să diagnosticheze aceste disfuncţii”, spune dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog, Director Medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Pletismografia pulmonară

Se efectuează la indicaţia medicului specialist şi fac parte din testele respiratorii complexe. Este o investigaţie neinvazivă care se desfăşoară într-o cabină specială, cu pereţi de sticlă, prevăzută cu microfon. Astfel pacientul este permanent în contact cu cadrul medical care efectuează investigaţia. În acest mod, testarea nu are riscuri şi se poate opri în orice moment dacă pacientul resimte un disconfort. Durata testării este de aproximativ 15 minute.

Contraindicaţiile testării sunt starea febrilă, hemoptizia, o afecţiune cardiacă acută. Pacientul NU trebuie să fumeze cu 1 oră înaintea testării şi să nu depună efort fizic intens cu 3 ore înainte.

Cu ce diferă e o spirometrie obişnuită?

Se pot măsura proprietăţile mecanice ale plămânului şi cutiei toracice, se pot face teste de elasticitate şi de rezistenţă la fluxul de aer, se poate determina distribuţia intrapulmonară a aerului inspirat şi a volumului de aer rezidual rămas în plămâni. Aşa se poate cuantifica mai exact severitatea disfuncţiei pulmonare şi supraveghea cu acurateţe rezultatul tratamentului şi evoluţia. Este o investigaţie extrem de utilă şi necesară în evaluarea pre-operatorie a cazurilor propuse pentru chirurgie. Cu ajutorul ei se pot depista precoce bolile pulmonare restrictive -fibrozele pulmonare primitive sau secundare altor afecţiuni, inclusiv post-Covid, precum şi bolile pulmonare obstructive – emfizemul pulmonar.

TLCO

Se efectuează în aceeaşi cabină ca şi pletismografia. Măsoară difuziunea monoxidului de carbon prin membrană alveolo-capilară. Vine în completarea pletismografiei pentru diagnosticarea fibrozelor pulmonare primitive, celor post-Covid, din bolile sistemice (poliartrita reumatoidă, lupus, sclerodermie), sarcoidoză, hipertensiune pulmonară şi boli ale cutiei toracice – cifoscolioză.

Investigaţiile se fac zilnic, în cadrul Laboratorului de Explorări Funcţionale, cu programare.

Fiind investigaţii la cerere, nu se fac prin contract cu Casa de Asigurarări de Sănătate, ci doar contra cost.

Pe aceeaşi temă: