Intervenţii chirurgicale în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare

29.03.2022

Echipa Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare a realizat, în cursul lunii martie, intervenţii chirurgicale în premieră în cadrul acestei unităţi medicale, care au vizat tratamentul laparoscopic al herniilor inghinale, respectiv extirparea tiroidei.

Reprezentanţii spitalului precizează, într-un comunicat de presă, că intervenţiile au fost realizate de o echipă formată din doctorul Cristian Cioltean, medic specialist chirurg şi doctorul Livian Cioltean, medic primar chirurg.

Primii pacienţi au fost doi tineri, în vârstă de 22 ani, respectiv 33 ani, care au fost diagnosticaţi cu „hernie inghinală dreaptă”.

„Am ales această tehnică pentru cei doi pacienţi din considerentul vârstei, a durerilor minime postoperatorii, a reluării mobilităţii şi a alimentaţiei în seara operaţiei şi a aspectului estetic. Aceste intervenţii permit reluarea activităţii profesionale după o săptămână, fără risc de recidivă suplimentar. În plus, durata de spitalizare este minimă, de una, două zile. Evoluţia postoperatorie a fost favorabilă pentru ambii pacienţi, aceştia fiind externaţi la 48 de ore post-intervenţional”, susţine doctorul Cristian Cioltean.

O a doua intervenţie chirurgicală în premieră pentru secţia de Chirurgie de la SJU Satu Mare a fost efectuată de aceiaşi echipă de medici şi a vizat o extirpare a tiroidei.

„Pacienta, în vârstă de 67 ani, a fost dirijată la serviciului de Chirurgie generală în vederea unei tiroidectomii totale (extirparea tiroidei) pentru o guşă multinodulară, multichistică. Evoluţia postoperatorie a fost favorabilă, pacienta fiind externată la şapte zile după intervenţie. Acest tip de intervenţii chirurgicale vine în sprijinul pacienţilor sătmăreni, care din acest moment vor putea fi trataţi local, nu trebuie să deplaseze în alte spitale judeţene sau în spitale din centre universitare”, se mai arată în comunicatul menţionat. AGERPRES

Pe aceeaşi temă: