Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu- Rusescu”, atunci și acum

w

06.05.2022

Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu – Rusescu” (INSMC) este unitatea de referinţă în domeniul sănătăţii mamei şi copilului şi are în portofoliul său rezultate notabile obţinute de-a lungul a peste jumătate de secol, în domeniile pediatrie, obstetrică-ginecologie, dar şi cercetare.

În perioada ce a urmat celui de-Al Doilea Război Mondial, populaţia infantilă era lovită de boli precum tuberculoza, distrofia şi rahitismul, iar mortalitatea infantilă era crescută. În aceste împrejurări, profesorul doctor Alfred Rusescu (1895-1981), considerat întemeietor al şcolii de pediatrie în România, a creat, în 1946, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului (IOMC), cu sediul la Leagănul „Sf. Ecaterina”, de la Arcul de Triumf. În 1950, IOMC s-a stabilit într-o clădire nouă de pe Bulevardul Lacul Tei, în acelaşi loc cu Spitalul pentru Copii „Emilia Irza”, potrivit https://www.insmc.ro/despre-noi/.

Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului (IOMC) şi-a încetat funcţionarea în 1966. Patru ani mai târziu, doctorii Lidia Orădean, Virginia Russ şi Ada Burlui au organizat secţii de obstetrică-ginecologie, nou-născuţi şi fiziologia copilului sănătos, iar la numai un an, institutului i s-a adăugat o secţie de pediatrie, munca profesorului Rusescu fiind dusă astfel mai departe. Între 1970-1971, IOMC a avut sediul în incinta Spitalului „Polizu”. În 1971, a revenit cu sediul la „Emilia Irza”, unde se găseşte şi astăzi. Profesorul Răzvan Priscu, continuatorul de şcoala al lui Alfred Rusescu, a preluat conducerea institutului şi a înfiinţat un colectiv de pediatrie socială. Sub îndrumarea sa au fost demarate mai multe studii în pediatrie.

În 1952, Spitalul Clinic Polizu, construit în 1930, a devenit Departament de obstetrică-ginecologie în cadrul Institutului de Ocrotire a Mamei şi Copilului (IOMC). Director al Centrului de Cercetări Ştiinţifice Obstetrică-Ginecologie şi şef de secţie în Spitalul Polizu a fost numit, în 1957, prof. dr. Dan Alessandrescu (1913-2000). Prin eforturile sale, Polizu s-a transformat într-o maternitate modernă, cu direcţii noi: imunologie, genetică, perinatologie, oncologie, tratamentul malformaţiilor genitale. Alessandrescu a înfiinţat primul serviciu de anestezie pentru femei (1959) şi nou-născuţi (1961) din România.

În 1990, numele Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului a fost completat cu cel al profesorului care a creat şcoala românească de pediatrie, Alfred Rusescu. De-a lungul timpului, institutului i s-au adăugat alte trei departamente: Maternitatea Polizu (obstetrică), Centrul pentru depistarea cancerului genito-mamar şi Laboratorul de Sănătate Mintală.

În 2016, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Prof. Dr. A. Rusescu” a devenit Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”.

De-a lungul existenţei sale, la INSMC s-au efectuat cercetări referitoare la consultaţia prenatală şi dirijarea travaliului, la cunoaşterea vieţii fătului, stimularea alimentaţiei la sân a sugarului, depistarea unor boli apărute în perioada prenatală şi a unor deficienţe somatopsihice la copii şi criterii de diagnostic şi tratament în boli acute şi cronice ale copilului. AGERPRES

Pe aceeaşi temă: