Incendiu fără victime la Spitalul de copii „Sfânta Maria” din Iaşi

June 22, 2021

Un incendiu a izbucnit marţi seara la Spitalul de copii ‘Sfânta Maria’ din Iaşi, un număr de 30 de persoane fiind evacuate.

„Din informaţiile transmise Ministerului Sănătăţii în total au fost evacuate 30 de persoane astfel: 12 copii, 11 cadre medicale, 7 aparţinători. Nicio persoană nu a fost afectată de incendiu. Pacienţii au fost relocaţi în incinta spitalului”, precizează Ministerul Sănătății.

Din primele informaţii transmise Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii, incendiul s-a produs la etajul al treilea al clădirii – zona ATI. La scurt timp de la sosirea forţelor de intervenţie, incendiul a fost localizat, fiind astfel eliminat pericolul extinderii acestuia la vecinătăţi. Incendiul a fost lichidat la ora 19,37, iar la ora 20,31 a fost dezactivat Planul Roşu de Intervenţie.

Şeful UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, a precizat că evacuarea persoanelor în urma incendiului izbucnit într-un salon al Spitalului de copii ‘Sfânta Maria’ s-a făcut din motive de securitate, ea afirmând că niciun pacient nu avea COVID.
”Evacuarea s-a făcut din motive de securitate. Copiii, părinţii şi cadrele medicale care au necesitat evacuarea se aflau în altă zonă decât cea afectată, deci ei nu au fost afectaţi de fum, de flacără sau gaze toxice. Personalul care a efectuat evacuarea a fost personalul din clinicile de pediatrie de pe etajul respectiv şi au fost evacuaţi 5 copii de pe un etaj şi 7 copii de pe celălalt etaj. Primii 5 copii era însoţiţi de 4 părinţi şi 6 cadre medicale. Ceilalţi 7 copii, dintre care un copil intubat, ventilat mecanic, erau însoţiţi de 4 părinţi şi 6 cadre medicale. Ei se află acum pe etajul 1 şi pe etajul 4, două etaje care nu sunt afectate de incendiu, de fum sau de apa care a fost folosită la stingerea incendiului. (…) Pacientul intubat era la etajul imediat următor. Niciunul din aceşti pacienţi nu este un pacient COVID; trei se aflau în zona tampon COVID, astfel încât ei aşteptau rezultatele testării, aşa cum se face la internarea tuturor pacienţilor. Nu există suspiciune că vreunul ar avea infecţie cu SARS-CoV-2. Totuşi, s-au păstrat toate măsurile de protecţie de către personalul medical”, a declarat Cimpoeşu.

Potrivit acesteia, medicii de la SMURD care au intervenit în urma activării planului roşu au făcut ”doar o inventariere a locaţiei”. ”Am avut grijă şi de personalul medical din spital, împreună cu autorităţile, personalul a fost susţinut, a fost consiliat (…). Toată lumea este într-o stare bună, dar, evident, emoţional există reacţii, care se vor linişti în timp şi care au nevoie în continuare de suport din partea tuturor”, a afirmat Cimpoeşu.

Ea a mai precizat că nu s-a pus în pericol viaţa niciunui pacient în momentul evacuării şi nu au fost intervenţii medicale. ”Nu s-a pus viaţa în pericol pentru niciun pacient, pentru niciun aparţinător, pentru niciuna dintre asistentele şi infirmierele care se aflau acolo. Evident, există şi elemente care vor mai fi cercetate, constatate. Nu am avut intervenţii medicale. (…) Unul dintre medicii de la SMURD s-a dus să vadă în primul rând copilul care fusese intubat şi transferat pe Secţia de ATI de la etajul 1 şi care se află în stare stabilă, pentru că el este internat pentru o malformaţie digestivă. Nu s-a întâmplat nimic cu starea lui”, a menţionat Cimpoeşu. AGERPRES

Pe aceeaşi temă: