Federaţia Solidaritatea Sanitară condamnă obligativitatea testării periodice a cadrelor medicale care au imunitate la SARS-COV 2

July 5, 2021

Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită tuturor instituțiilor statului să înceteze abuzurile asupra lucrătorilor din sănătate care au dobândit imunitate în urma infectării cu SARS-CoV-2.

Abuzul îl constituie declarațiile oficiale și prevederile Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), actualizată în data de 02.07.2021. După ce de-a lungul întregii pandemii COVID-19 INSP-ul și responsabilii de coordonarea acțiunilor împotriva pandemiei din Guvern au ratat evidența corectă a profesioniștilor din sănătate infectați, a celor decedați și a celor vaccinați, acum aceste instituții devin sursa unui abuz la adresa acestei categorii de lucrători. În discuție sunt următoarele erori existente în documentul amintit anterior:

  1. Nerecunoașterea imunității dobândită de lucrătorii din sănătate în urma infectării cu SARS-CoV-2, dovedită de existența anticorpilor
  2. Utilizarea testării periodice ca formă implicită de obligare la vaccinare
  3. Tratamentul discriminatoriu al lucrătorilor din sănătate
  4. Incertitudinea este utilizată împotriva lucrătorilor din sănătate
  5. Sarcina probei și costurile dovezilor sunt atribuite în mod greșit angajaților
  6. Prevederile în discuție vizează extinderea/menținerea afacerilor privind testarea pe seama lucrătorilor din sectorul public de sănătate.

În Anexa la prezentul comunicat prezentăm argumentele care demonstrează fiecare dintre erori.

Analiza de ansamblu a situației arată că autoritățile confundă mijloacele cu scopurile: principalul scop al acestei categorii de  demersuri epidemiologice îl constituie  obținerea imunității împotriva SARS-CoV-2vaccinarea fiind unul dintre mijloacele de atingere a acestui scop. Cu alte cuvinte, vaccinarea trebuie utilizată pentru a obține imunitatea atunci când aceasta lipsește, nu pentru a înlătura dubiile autorităților sau a utiliza cu orice preț vaccinurile deja achiziționate. Atunci când lucrătorii din sănătate care au deja imunitate ajung să fie obligați de facto la a se vaccina, cum se întâmplă prin aceste măsuri anunțate de autorități, costurile derivate din limitele cunoașterii și riscurile aferente lor sunt plasate în sarcina lucrătorilor din sănătate aflați în aceste situații.

Așa cum a declarat continuu în mod public și a dovedit prin acțiunile sale, Federația „Solidaritatea Sanitară” sprijină vaccinarea lucrătorilor din sănătate. Nu sprijinim însă utilizarea cu orice preț a vaccinurilor. Vaccinarea este soluția corectă pentru a obține imunitatea atunci când aceasta lipsește.

Federația „Solidaritatea Sanitară” a atras atenția guvernanților în urmă cu mai multe luni asupra procentului real al lucrătorilor din sănătate vaccinați, asupra erorilor din campania de vaccinare, asupra soluțiilor de stimulare a vaccinării acestei categorii de profesioniști și asupra necesității de a constata că lucrătorii care au trecut printr-un episod de infecție cu SARS-CoV-2 trebuie considerați imunizați. Monitorizarea corectă a numărului de lucrători din sănătate infectați, făcută (doar de) Federația „Solidaritatea Sanitară” în cadrul Platformei de monitorizare a lucrătorilor din sănătate infectați, este un instrument util pentru a identifica situația reală a imunității lucrătorilor din sănătate împotriva SARS-CoV-2.

Principala cauză a ratării țintelor U.E. de vaccinare a lucrătorilor din sănătate o constituie  refuzul de a demara o campanie în rândul lucrătorilor din sănătate. O întrebare retorică poate evidenția incoerența și incompetența responsabililor de coordonarea vaccinării: Cum pot fi obligați la testare lucrătorii din sănătate nevaccinați dacă autoritățile din România declarau în urmă cu 5 săptămâni că 96,3% au fost vaccinați deja cu ambele doze, procentul celor vaccinați cu cel puțin o doză fiind de … 102,6%?!.

Răspunsul la această întrebare este suficient de unul singur pentru a justifica necesitatea unor demisii: autoritățile din România au comunicat date eronate, din dorința de a raporta cu orice preț atingerea obiectivelor. Eșecul atingerii țintelor de vaccinare nu trebuie decontat de către lucrătorii din sănătate (prin obligarea la vaccinare a celor care au deja imunitate și prin obligarea lucrătorilor din sănătate nevaccinați la plata unor teste inutile), ci de cei responsabili de coordonarea acestei campanii de vaccinare și de garantarea reușitei ei.

Federația „Solidaritatea Sanitară” le recomandă în continuare tuturor lucrătorilor din sănătate care nu au imunitate împotriva SARS-CoV-2 să se vaccineze.

Pe aceeaşi temă: