Dr. Adrian Cotîrleț a reprezentat România la prima Întâlnire Internațională a Chirurgilor Francofoni

w

November 12, 2021

Pe 5 și 6 noiembrie, Academia Națională de Chirurgie a Franței a organizat la Paris prima Întâlnire Internațională a Chirurgilor Francofoni, manifestare desfășurată sub înaltul patronaj al Președintelui Franței, Emmanuel Macron și în prezența Ministrului Sănătății, Ministrului Educației și Cercetării, a Secretarului de Stat din Ministerul de Externe care se ocupă de Europa și țările francofone, a președintelui Academiei de Științe Politice și a președintelui Academiei Naționale de Medicină.

În programul celor două zile ale acestui eveniment au figurat 82 de comunicări ale chirurgilor din 64 de țări. România a fost reprezentată la acest important eveniment al lumii medicale europene de către Dr. Adrian CotîrlețManagerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești.

Pentru chirurgii din Moinești a fost o mare onoare să putem prezenta experiența de 25 de ani, dintre 1995 și 2020, în chirurgia laparoscopică în Spitalul Municipal de Urgență Moinești. A fost singura lucrare prezentată de chirurgii din România și ne-am bucurat de o bună apreciere din partea celor peste 200 de membri ai Academiei Naționale de Chirurgie a Franței. A fost o bună oportunitate de a avea schimburi de păreri cu oameni cu o mare experiență în toate specialitățile chirurgicale și a fost o întâlnire de suflet cu chirurgii francofoni din țările Uniunii Europene, din Statele Unite ale Americii, China și Japonia și mai ales din Africa de Nord”, a menționat Dr. Adrian Cotîrleț.

Acesta a precizat că la Paris a avut programate mai multe întrevederi profesorul Philippe Marre, președintele Academiei Naționale de Chirurgie a Franței, care cunoștea o parte din activitatea chirurgilor din România, dar și cu șefi de clinici din Franța, Belgia, Luxemburg, Italia, Statele Unite ale Americii, China, din țările din Magreb și din Africa de Nord.

„Îmi propun să am o discuție la nivelul conducerii Academiei de Științe Medicale a României, pentru a avea o sesiune plenară a celor două Academii în cadrul francofoniei și, de asemenea, o întâlnire cu profesorul Jacques Marescaux, care este președintele Institului European de Chirurgie Laparoscopică de la Strasbourg. Profesorul Jacques Marescaux a făcut acum 20 de ani prima și singura operație robotică transatlantică, o colecistectomie laparoscopică , el fiind la New York și robotul programat la Strasbourg. Profesorul Jacques Marescaux este un vechi prieten al Spitalului Municipal de Urgență Moinești, găzduind mai mulți chirurgi la cursurile organizate de dumnealui”, a mai spus managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești.

Academia Națională de Chirurgie a Franței este cea mai veche instituție a chirurgilor francezi și își are originea în Academia Regală de Chirurgie, care a fost creată în 1731 de doctorul Georges Mareschal – primul chirurg al regelui Ludovic XV. Rolul și obiectivele Academiei Naționale de Chirurgie sunt responsabilitatea morală în tot ce face referire la chirurgie: păstrarea istoriei, garantarae evoluției și eticii sale. De asemenea, evaluează prudența și rigurozitatea de dezvoltare a aspectelor tehnice și schimbările intervenite în această amplă specliatate medicală. Academia Națională de Chirurgie a Franței definește bunele practici chirurgicale, controlează condițiile de exercitare specifice chirurgiei și apreciază formarea și recrutarea de chirurgi.

Ea dezvoltă relații cu un mare număr de societăți specializate, cum este Asociația Franceză de Chirurgie, Asociația Franceză de Urologie, Colegiul Național al Ginecologilor și Obstreticienilor Francezi, Societatea de Chirurgie Vasculară de Limba Franceză, Societatea de Chirurgie Franceză de Chirurgie Pediatrică, Societatea de Chirurgie de Urgență, Societatea de Neurochirurgie, Societatea de Oftalmologie, Stomatologie și Chirurgie buco-maxilo-facială, Societatea de Chirurgie plastică reconstructiva și estetică, Societatea Franceză de Chirurgie Ortopedică și Societatea de Chirurgie Toracică și Cardio Vasculară.

Pe aceeaşi temă: