Detectarea timpurie a fumului în spitale

August 19, 2021

Fiecare secunda conteaza atunci cand este vorba de aparitia unei surse de foc, de aceea solutia de detectie timpurie este ideala pentru mediile in care se doreste cel mai inalt nivel de protectie impotriva incendiului. Spitalele si centrele de ingrijire medicala trebuie sa acorde o atentie deosebita sistemului de detectie timpurie a incendiului, deoarece acesta poate detecta foarte devreme o flacara si astfel mentine sub control situatia, fara a crea panica, fara a fi nevoie de evacuarea pacientilor si fara a genera pierderi umane si financiare care nu mai pot fi recuperate.

 

Provocarile din unitatile de ingrijire medicala

In cadrul spitalelor si clinicilor, procedurile de evacuare reprezinta o activitate dificila si solicitanta din cauza numarului si a caracteristicilor pacientilor, a disponibilitatii personalului si a nevoilor de securitate. Pacientii pot avea diferite capacitati mentale si de mobilitate, iar evacuarea acestora poate fi anevoioasa sau chiar imposibila daca acestia au nevoie in permanenta de suport medical.

Principalul obiectiv nu trebuie sa fie evacuarea pacientilor, decat in cazul in care este absolut necesar. Se recomanda mutarea pacientilor in zone protejate, care se afla pe acelasi etaj (evacuare orizontala), de preferat, decat sa fie evacuati din intreaga cladire. O strategie eficienta in situatii de incendiu nu va depinde doar de programele de prevenire, stingere si evacuare, ci se va baza mai ales pe sistemele eficiente de detectie timpurie a focului in  stadiu incipient, inainte de a izbucni un incendiu de proportii mari. Sensibilitatea ridicata a sistemelor VESDA ofera cea mai timpurie avertizare posibila in legatura cu aparitia unui foc si ofera timp pretios pentru a interveni si controla, ba chiar pentru a reduce nevoia de evacuare.

Riscurile la care se supun spitalele care nu au sisteme eficiente de detectie

Riscurile incendiilor ascunse, cu crestere lenta sau rapida, sunt semnificative in special pentru procedura de evacuare din spitale din cauza numarului si a variatelor caracteristici  si nevoi ale pacientilor, disponibilitatii personalului. De asemenea, un incendiu poate genera distrugerea unor echipamente medicale scumpe, a medicamentelor si a spatiilor. In plus, intreruperea activitatii unei unitati medicale poate genera pierderi incomensurabile la nivel de comunitate.

Printre consecintele generate de izbucnirea unui incendiu se numara:

  • Panica si ranire in timpul evacuarii;
  • Pierderea vietii;
  • Distrugerea bunurilor;
  • Intentarea de procese si pierderea reputatiei;
  • Costuri de reconstructie;
  • Intreruperea serviciilor de ingrijire medicala.

 

Xtralis VESDA – solutie eficienta de detectie timpurie a fumului

Detectia prin aspiratie a fumului cu VESDA-E VEA ofera detectarea pe baza de laser pentru a elimina din timp posibilitatea izbucnirii unui incendiu. VESDA-E VEA permite testarea si mentenanta la un detector central, eliminand nevoia de a intra in zone protejate precum salile in care se afla pacientii. Detectia timpurie avertizeaza personalul inainte ca un incendiu sa izbucneasca si sa devina devastator. Sensibilitatea ridicata a acestui sistem permite setarea pragurilor de alarma pentru avertizarea cat mai timpurie posibila a unui incendiu chiar si in zonele cu flux de aer ridicat, cum ar fi conductele sau spatiile mari si deschise, unde fumul poate fi diluat. De asemenea, aceasta caracteristica contribuie si la reducerea alarmelor false.

Sistemul se poate integra cu echipamentele de notificare in masa (mass notification). Detectorii pot avea o pozitionare flexibila in locatii sigure, care sunt usor de accesat, pentru costuri mai mici de testare si intretinere. Designul unic al camerei de detectie protejeaza optica detectorului impotriva contaminarii si astfel reduce alarmele false, mentine sensibilitatea si ofera o lunga durata de viata.

Pe aceeaşi temă: