Cseke Attila: Evacuarea pacienţilor de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa este în curs

October 1, 2021

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a precizat că evacuarea pacienţilor de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, unde vineri a avut loc un incendiu la Secţia ATI COVID, soldat cu decesul a 9 pacienţi, este în curs, aceştia fiind transferaţi la Spitalul Judeţean şi la Spitalul de Pneumoftiziologie iar „dacă va fi cazul”, şi la spitalele din Medgidia şi Mangalia.

„Este în curs evacuarea în totalitate şi transferul pacienţilor atât la Spitalul Judeţean, cât şi la Spitalul de Pneumoftiziologie din Constanţa, respectiv, dacă este cazul, la spitalele din Medgidia şi Mangalia. (…) Dimineaţă am dispus DSP Constanţa să găsească rapid soluţii pentru relocarea pacienţilor şi majoritatea pacienţilor vor fi preluaţi la Spitalul Judeţean, respectiv la Spitalul de Pneumoftiziologie. ISU trimite şi un spital mobil. Dacă este cazul, şi la Medgidia şi la Mangalia sunt locuri libere”, a afirmat la Digi 24.

Potrivit acestuia, cauza incendiului, va fi stabilită de către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Cauzele pot fi multiple. Pot fi legate şi de infrastructură, de o suprasolicitare a instalaţiei, dar pot fi şi cauze umane, dacă vreţi subiecte mai puţin obiective. Această cauză trebuie stabilită de către cei care au intervenit”, a arătat ministrul.

Cseke Attila a adăugat că, din punct de vedere medical, măsurile impuse la acest spital după incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ au fost efectuate.

„M-am uitat asupra acestui spital imediat după ce s-a întâmplat acest eveniment total nefericit, nedorit. Pe planul de conformare după incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ, pe partea medicală, ministrul Sănătăţii a dispus două măsuri: ambele sunt realizate cu termen de august 2021. Din punctul nostru de vedere, din punct de vedere medical – nu pe partea de situaţii de urgenţă, de prevenire de incendii, care sunt la ISU -, din punct de vedere medical, măsurile au fost efectuate”, a mai spus Cseke Attila.

S-au făcut şi cursuri de prevenţie, pentru eventuale cazuri de suprasolicitare a sistemului medical la secţiile de terapie intensivă.

„Am cerut tuturor managerilor de spitale şi am făcut aceste cursuri de prevenţie, ştiind că vom avea o suprasolicitare a sistemului pe partea de terapie intensivă”, a spus ministrul interimar al Sănătăţii.

Nouă pacienţi au decedat în incendiul izbucnit la Secţia ATI COVID a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit sursei citate, incendiul a fost lichidat. AGERPRES

Pe aceeaşi temă: