Criză de oxigen pentru pacienţii COVID-19 la Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din Botoşani

October 20, 2021

Directorul Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoşani, Gabriela Varzari, a acuzat existenţa unei crize acute pe piaţa de oxigen de uz medical de la noi din ţară, în condiţiile în care unitatea sa nu a reuşit reîncărcarea tuburilor de oxigen folosite pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19.

Varzari a declarat, în cadrul unei şedinţe pe care prefectul judeţului, Dan Nechifor, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Monica Adăscăliţei, şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Decebal Muraru, au avut-o cu directorii de spitale, că unitatea medicală, pe care o conduce şi este unitate suport pentru pacienţii COVID-19, nu are unde încărca tuburile de oxigen.

„Firma cu care avem contract pentru oxigen nu mai are oxigen. Noi am încercat şi în ţară, în judeţele din Moldova, să încărcăm tuburile noastre de oxigen… Este o penurie totală de oxigen în toată ţara şi mai ales aici la noi. Avem pacienţi care sunt pe două surse de oxigen, concentratoare şi tuburi de oxigen, care nu au cum să trăiască dacă nu au acest oxigen”, a afirmat directorul Spitalului de Recuperare.

Prefectul Dan Nechifor a susţinut că, pe fondul problemelor sesizate de unităţile medicale din Botoşani, a fost emis unui ordin emis de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, potrivit căruia „producătorii de oxigen iau măsuri pentru prioritizarea livrărilor de oxigen lichid pentru spitale şi alte unităţi medicale”.

„Prin urmare, prioritate zero o au numai unităţile spitaliceşti, ambulanţa şi SMURD. Problema de oxigen am rezolvat-o şi săptămâna trecută, în urma discuţiilor pe care le-am avut cu agentul economic furnizor de oxigen”, a mai menţionat prefectul Dan Nechifor. AGERPRES

Pe aceeaşi temă: