Controlul răspândirii tuberculozei și a bolilor cu transmitere aeriană cu ajutorul tehnologiei luminii ultraviolete UV-C

21.02.2022

Tuberculoza reprezintă o importantă problemă de sănătate publică, situându-se pe primul loc în topul mondial al bolilor infecțioase cauzatoare de deces. Controlul răspândirii tuberculozei reprezintă o provocare extraordinară pentru societatea contemporană și necesită acțiuni rapide la nivel mondial. Aceste acțiuni ar trebui să implice costuri reduse, să fie ecologice, eficiente și să permită desfășurarea normală a activităților zilnice.

Luând în calcul variantele disponibile, dezinfecția cu lumină ultravioletă UV-C a aerului și a suprafețelor reprezintă una dintre cele mai bune soluții ce ar trebui luată în calcul pentru dotarea spitalelor, a instituțiilor și cabinetelor medicale sau a altor spații tranzitate de un număr mare de persoane.

Lumina ultravioletă de tip UV-C este folosită cu succes pentru decontaminarea aerului și a suprafețelor din instituțiile medicale, această tehnologie devenind din ce în ce mai cunoscută și utilizată la scară largă.

Dispozitivele biocide care au la bază tehnologia luminii ultraviolete UV-C sunt folosite pentru a opri transmiterea microorganismelor patogene, cum ar fi virusurile (inclusiv SARS-CoV-2), bacteriile (inclusiv Mycobacterium tuberculosis și tulpinile ei rezistente la medicamentație), mucegaiurile și alți agenți patogeni periculoși. ADN-ul microorganismelor este distrus definitiv, fără a mai exista posibilitatea multiplicării.

Controlul răspândirii tuberculozei ar trebui să vizeze, în primul rând, dezinfecția eficientă a aerului. Dispozitivele cu lumină ultravioletă UV-C pentru dezinfecția aerului (cunoscute și sub denumirea de lămpi bactericide, lămpi germicide, lămpi UV, dispozitive dezinfecție) au o eficiență de până la 99,99% în eliminarea agenților patogeni. Aceste dispozitive se montează pe peretele încăperii, la o înălțime de minim 2,3 metri și au scopul de a preveni răspândirea agenților infecțioși, printr-un strat protector de lumină ultravioletă paralel cu tavanul, oferind posibilitatea desfășurării în condiții normale a activității, fiind special concepute pentru a funcționa în deplină siguranță în prezența umană 24/24h.

Dezinfecția ecologică este realizată de dispozitivele cu lumină ultravioletă care nu emit ozon sau alți compuși secundari ce pot provoca iritații ale tractului respirator.

Conform ASHRAE, autoritate mondială în ceea ce privește sistemele de încălzire, ventilație și aer condiționat, dezinfecția cu lumina ultravioletă UV-C trebuie să devină o caracteristică comună, obligatorie tuturor clădirilor:

„Lumina ultravioletă UV-C este eficientă împotriva tuturor tipurilor de virusuri și bacterii, inclusiv cele utilizate pentru bioterorism. Tehnologia este bine studiată și dezvoltată. S-a dovedit a fi eficientă în toate studiile privind mediile reprezentative și este ușor de încorporat în multe tipuri de clădiri, inclusiv spitale, clinici de sănătate, instituții de îngrijire a copiilor, clădiri de birouri, instituții publice, practic toate tipurile de clădiri. (…) Studiile susțin valoarea utilizării luminii ultraviolete UV-C împotriva bolilor infecțioase cum ar fi răcelile, gripa și toți ceilalți agenți infecțioși.”

ASHRAE Position Document on Airborne Infectious Diseases

Pe aceeaşi temă: