Consiliul Judeţean Iaşi a aprobat trecerea Spitalului Mobil Leţcani în administrarea ISU

July 21, 2021

Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi a aprobat, în şedinţa de plen de miercuri, trecerea Spitalului Mobil de la Leţcani din administrarea Spitalului de Boli Infecţioase în administrarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Proiectul de hotărâre privind „acordarea mandatului special reprezentanţilor judeţului Iaşi din cadrul Agenţiei de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) Euronest în vederea întreprinderii demersurilor legale şi a aprobării actelor juridice necesare pentru rezilierea contractului de comodat nr.1936/2020, încheiat între Euronest şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi transmiterea în folosinţa ISU Iaşi a Spitalului Mobil Modular” a primit votul consilierilor PNL, PSD şi PMP. Singurii care s-au abţinut de la vot au fost consilierii judeţeni USR.

Conform unui comunicat transmis presei de ISU Iaşi, procedura de predare-primire este în curs de iniţiere, iar modul de operaţionalizare a spitalului mobil va fi stabilit după terminarea recepţiei care va fi efectuată de o comisie de specialişti din domeniu.

„Suportul logistic al spitalului va fi asigurat de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi iar actul medical va fi întreprins de cadre medicale detaşate prin ordin al comandantului acţiunii la nevoie. De asemenea unitatea medicală va face parte din rezerva naţională de protecţie civilă şi va asigura o reacţie rapidă în caz de pandemii sau accidente colective sau dezastre, putând fi dislocată acolo unde situaţia impune”, se precizează în comunicatul ISU Iaşi.

Format din 100 de containere, Spitalul Mobil de la Leţcani este cel mai mare spital mobil din ţară, fiind şi unicul spital ROL 3 din România şi Sud Estul Europei. Este, de asemenea, singurul spital care dispune pentru toate cele 256 de paturi din dotare de sistem de presiune negativă, care reduce practic aproape de zero riscul contractării de infecţii bacteriene sau de altă natură.

Din cele 256 de paturi, 103 sunt pentru terapie şi trei paturi de terapie pentru blocul operator. Acestea sunt dotate cu ventilatoare, injectomate, şi absolut tot ce presupune un pat de terapie intensivă. Acest spital mobil are sală de operaţie, sală de naşteri, sală de sterilizare, farmacie, depozite, policlinică, laboratoare pentru mai multe tipuri de analize, inclusiv PCR, radiologie dotată cu un computer tomograf fix şi un aparat de radiologie mobil care se poate deplasa inclusiv în zonele de terapie intensivă. Spitalul dispune de toate dotările pentru a funcţiona de sine stătător în orice locaţie.

Cele 100 de containere care formează Spitalul Mobil de la Leţcani au fost achiziţionate în urmă cu aproape un an de Consiliul Judeţean Iaşi şi Consiliul Judeţean Neamţ, două dintre judeţele care fac parte din Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, pentru suma de 13 milioane de euro.

La începutul lunii septembrie 2020 spitalul mobil de la Leţcani a fost predat spre folosinţă, pe perioada pandemiei de COVID-19, Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”. El a devenit operaţional de la mijlocul lunii octombrie şi a funcţionat până în luna ianuarie 2021. Iniţial s-a anunţat că spitalul va fi închis pentru câteva zile, timp în care se vor face lucrări de dezinfectare şi sterilizare, precum şi lucrări de mentenanţă, însă de atunci spitalul nu a mai fost redeschis.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Vasile Cepoi, declara în luna martie că spitalul mobil de la Leţcani nu va putea fi redeschis mai devreme de 30 de zile din cauza faptului că ADI Euronest nu a remediat o parte din cele 31 de disfuncţionalităţi tehnice constatate. Oficialul spunea că problema cea mai dificilă este la instalaţia electrică internă, care este construită conform normativelor din Turcia, motiv pentru care este nevoie ca specialişti autorizaţi să verifice dacă termenii de referinţă din Turcia sunt aceeaşi cu cei din România. AGERPRES

Pe aceeaşi temă: