Compartiment de Terapie Izotopică înființat la Institutul Regional Oncologic Iaşi

March 28, 2021

Un Compartiment de Terapie Izotopică a fost înfiinţat la Institutul Regional Oncologic Iaşi, principalii beneficiari fiind persoanele din zona Moldovei care suferă de maladii grave ale tiroidei.

Managerul IRO Iaşi, ec. Mirela Grosu, a declarat că astfel de centre de tratament cu iod radioactiv mai sunt în Cluj și Bucureşti, iar cel din Iaşi va fi un real ajutor pentru pacienţii din zona Nord-Est a României care până în prezent erau nevoiţi să se adreseze celorlalte două spitale.

Compartimentul de Terapie Intensivă se află amplasat la parterul clădirii din str. Ion Creangă nr. 5, din cartierul Tătăraşi, iar amenajările în sumă de 930.000 lei au fost asigurate din venituri proprii.

Terapia Izotopică (iod radioactiv) este destinată pacienţilor care au cancer tiroidian diferenţiat papilar sau folicular, aceasta fiind o terapie adjuvantă excelentă pentru aceste tipuri de cancere după intervenţia chirurgicală suferită anterior.

În prezent incidenţă cancerelor tiroidiene se află între 7% – 15% dintre guşile nodulare, iar peste 90% din cazurile neoplaziilor tiroidiene sunt cancere diferenţiate de tipul papilar şi folicular ce ar putea beneficia şi de tratamentul cu iod radioactiv.

„Scopul principal al terapiei post tiroidectomie este de a îmbunătăţi supravieţuirea generală şi  specifică, de a reduce riscul de persistenţă şi recurenţă a bolii, de a permite stadializarea cât mai corectă cu stratificarea riscului asociat. Intervenţia chirurgicală completă a tumorii tiroidiene şi a ganglionilor afectaţi este pasul cel mai important în tratamentul carcinomului diferenţiat tiroidian urmat apoi de tratamentul cu iod radioactiv. Un alt rol foarte important în utilizarea Terapiei izotopice este cel de tratament al hipertiroidiilor (exemplu Boala Basedow) care nu sunt controlate adecvat medicamentos, sau necesită o conduită terapeutică definitivă. Internarea pentru terapia izotopică are loc după evaluarea şi consultul endocrinologic prealabil din cadrul Compartimentului de Endocrinologie IRO Iaşi. Tratamentul cu iod radioactiv constă în înghiţirea unei capsule administrate de medicul de medicină nucleară din cadrul Laboratorului de Medicină Nucleară IRO Iaşi, fără un gust particular, luată cu un pahar mare de apă”, a precizat managerul IRO.

Internarea durează aproximativ 5 zile. În cazul unei doze mici de iod radioactiv, cum este cazul hipertiroidiilor, internarea poate dura chiar două zile.

„Izolarea pacienţilor are loc în saloane special amenajate pentru radioprotecţia pacienţilor, cât şi a personalului medical şi a persoanelor din jur. Pe parcursul tratamentului pacienţii dispun de tot confortul internării în regim hotelier. Externarea va avea loc când măsurătorile radioactivităţii indică o valoare sub limita admisă de autorităţi, astfel reinserarea pacienţilor în viaţa de zi cu zi să nu fie o problemă. Pacienţii externaţi vor respecta timp de câteva zile regulile de radioprotecţie faţă de persoanele din jur, apoi rutina zilnică poate fi reluată”, mai spune managerul IRO. AGERPRES

Pe aceeaşi temă: