Cele mai eficiente soluții de stingere a incendiilor pentru camere tehnice

w

September 16, 2021

Camerele tehnice sunt foarte importante, deoarece acestea conțin date și echipamente valoroase, iar avarierea sau pierderea acestora se traduce în pierderi mari financiare. Prin urmare, pentru a asigura funcționarea normală, este necesară implementarea sistemelor de protecție la incendiu.

Camerele tehnice sunt caracterizate de un nivel ridicat de sensibilitate la foc cauzat de  densitatea energetica ridicata a echipamentelor electrice instalate in aceste spatii. Defecțiunile tehnice ale echipamentelor si instalațiilor electrice sunt principalele cauze de izbucnire a unui incendiu. Incendiile mocnite declanșate de scurtcircuitare sau defecțiuni tehnice constituie riscuri specifice camerelor tehnice, iar de cele mai multe ori acestea sunt descoperite doar in momentul in care deja s-au produs daune.

Folosirea sistemelor tradiționale de protecție la incendiu implica oprirea sursei de alimentare in cazul unui incendiu pentru a evita declanșarea din nou a focului după ce acesta a fost stins, iar pierderea disponibilității camerelor tehnice întrerupe funcționarea normala a clădirii.

Pentru protejarea unor astfel de zone sensibile este nevoie de sisteme de stingere incendiu care utilizează gaze inerte.

In cadrul camerelor tehnice exista o multitudine de echipamente electrice si date vitale pentru o funcționare normala. Sistemul de stingere cu gaz inert este singurul care stinge eficient focul, nu  lasă reziduuri, nu este toxic si nu conduce electricitatea. Orice alt agent de stingere deteriorează echipamentele din camerele tehnice.

Tehnologia de stingere cu gaz inert are la baza principiul reducerii oxigenului. Agentul de stingere gazos este eliberat in aerul din camera, reducând nivelurile oxigenului pana la punctul in care procesul de combustie este oprit. Gazele inerte (IG 100, IG 541) nu formează compuși chimici. Prin urmare, acești agenți de stingere nu lasă reziduuri. In plus, in scenarii tipice de incendiu, gazele inerte nu reacționează chimic in niciun fel. Acestea nu sunt toxice si nici conductibile, ceea ce înseamnă ca sunt ideale pentru protejarea sistemelor electrice si electronice.

Cele mai folosite gaze inerte pentru stingerea incendiului sunt IG 100 si IG 541.

Beneficiile folosirii unui sistem de stingere incendiu cu gaze inerte sunt următoarele:

  • Stingere eficienta fără reziduuri si alte daune secundare generate de agenții de stingere;
  • Gazele inerte sunt disponibile in cantități nelimitate, deoarece sunt componente ale aerului;
  • Diferite configurații de sistem pentru una sau mai multe zone protejate;
  • Gazele de stingere nu conduc electricitate;
  • Nu sunt toxice, iar unicul pericol poate fi cauzat de reducerea extrema a nivelului de oxigen in timpul procesului de stingere;
  • Sistemele de stingere cu gaze inerte oferă posibilitatea de economisire în comparație cu celelalte tehnologii de stingere.

Doriți mai multe informații despre soluțiile de stingere la incendiu pentru camerele tehnice? Ne puteți contacta la adresa de e-mail info@deflammo.ro

Pe aceeaşi temă: