Bistriţa-Năsăud: Locurile alocate pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, reduse în spitalele suport COVID

February 24, 2021

Cele două spitale suport COVID din judeţul Bistriţa-Năsăud – Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa şi Spitalul orăşenesc Năsăud – au decis să reducă numărul de paturi alocate pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, având în vedere incidenţa în scădere, şi să dea posibilitatea pacienţilor cu alte boli să se interneze, în cazul în care au nevoie de tratament spitalicesc.

Reducerea vine după ce, în luna noiembrie a anului trecut, cele două spitale şi-au mărit capacitatea pentru pacienţii COVID: la Bistriţa, de la 103 locuri s-a ajuns la 179 locuri, la care s-au adăugat 13 la ATI, iar la Năsăud s-au creat 80 de locuri, faţă de cele 36 iniţiale.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistriţa, Gabriel Lazany, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că, odată cu scăderea numărului de cazuri de COVID-19 înregistrată la începutul anului, secţia de Medicină Internă nu a mai fost folosită pentru aceşti pacienţi, iar numărul locurilor la ATI COVID s-a redus la opt.

„Am revenit cu partea de Medicină Internă integral pe non-COVID. Imediat ce numărul a început să scadă şi am făcut faţă cu secţia, am redat în circuitul normal partea de Interne. Acum, suntem cu secţia de COVID, unde avem 103 locuri, iar la ATI sunt opt locuri. Am început să operăm, avem nevoie de ATI”, a spus Lazany.

La această dată, toate cele opt locuri de la ATI COVID sunt ocupate, în timp ce secţia dedicată pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 de la SJU are un grad de ocupare de aproximativ 33%.

La spitalul din Năsăud, mai sunt internaţi doar doi pacienţi cu COVID-19, iar managerul Daniel Marcu spune că în următoarele zile numărul de paturi alocat va fi redus la maximum 26.

„20 de locuri o să rămână pentru COVID şi şase – pentru suspecţi. Nu mai sunt pacienţi, eu mai am doi pacienţi (cu COVID-19 – n.r.) în spital. Efectiv, a scăzut numărul, şi atunci o să dăm posibilitate pacienţilor non-COVID să fie trataţi. O să se aplice cât mai repede, să vedem cât de repede reuşim. Mai este de dus mobilier, am igienizat spaţiile care au fost folosite pentru COVID, am zugrăvit. În două, trei zile deschidem. Am trimis documentele către DSP, totul este în regulă”, a declarat Marcu pentru AGERPRES.

Potrivit situaţiei epidemiologice comunicate marţi de Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, în judeţ se înregistrează 227 de cazuri active de COVID-19, dintre care 45 sunt tratate în spital, reprezentând mai puţin de o cincime din total. AGERPRES

Pe aceeaşi temă: