Aproape 300 de angajaţi ai Spitalului Judeţean Arad ar putea rămâne fără posturi la încetarea stării de alertă

08.03.2022

Aproape 300 de angajaţi ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad şi-ar putea pierde posturile la ridicarea stării de alertă, pentru că ei au au contracte cu perioadă determinată, fiind angajaţi în contextul pandemiei de COVID-19, în timp ce la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) sunt în această situaţie în jur de 45 de angajaţi.

Reprezentanţii SCJU Arad au declarat că în perioada pandemiei au fost angajaţi zeci de medici şi asistenţi medicali, pentru a se putea face faţă numărului mare de pacienţi internaţi cu COVID-19, însă aceştia au contracte cu perioadă determinată, valabile în starea de alertă. După ridicarea stării de alertă, personalul aflat în această situaţie va putea rămâne pe posturi încă 30 de zile.

Reprezentanţii spitalului spun că riscă să îşi piardă posturile 22 de medici, 129 de asistenţi medicali, 89 de infirmieri, 31 de brancardieri , 14 registratori medicali şi patru muncitori necalificaţi. Conducerea SCJU doreşte să păstreze o parte dintre angajaţi, însă aşteaptă apariţia unor reglementări legale privind posibilitatea încadrării lor pe perioadă nedeterminată.

Şeful DSP Arad a declarat că 45 dintre angajaţii care au ajutat în pandemie îşi pot pierde locurile de muncă la ridicarea stării de alertă, dar instituţia ar dori să-i păstreze pe o parte dintre aceştia.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declarase, în 12 februarie, că personalul medical, inclusiv cel din direcţiile de sănătate publică, care a fost angajat suplimentar pe perioada pandemiei, ar putea rămâne să lucreze în sistem, apreciind că este nevoie de specialişti în acest domeniu.

„Ne preocupă foarte mult acest aspect, atât la nivelul unităţilor medicale, cât şi la nivelul direcţiilor de sănătate publică. Mie mi se pare normal şi noi vom face, ca minister al Sănătăţii, toate demersurile necesare către Guvernul României şi către Parlamentul României încât să găsim o soluţie de continuitate pentru aceşti oameni, care au ajutat în mod efectiv, care au demonstrat că sunt profesionişti şi mi se pare o nedreptate ca raporturile lor de muncă să înceteze odată cu încetarea acestei pandemii. Cred că avem nevoie de profesionişti în sănătate şi, cu atât mai mult, de cei care au dovedit prin ceea ce au făcut, timp de doi ani de zile, că pot să-şi facă cu foarte multă dedicaţie şi profesionalism meseria”, a afirmat ministrul Rafila. AGERPRES

Pe aceeaşi temă: