Anevrism cerebral rupt, cu hemoragie, tratat minim invaziv la SJU Suceava

April 28, 2021

Un anevrism cerebral rupt cu hemoragie cerebrală a fost tratat minim invaziv cu succes la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” (SJU) Suceava, a declarat, miercuri, managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea.

”În cadrul Compartimentului de Radiologie Intervenţională, sfârşitul lunii aprilie vine cu noi proceduri minim invazive, salvatoare de vieţi, premieră în această perioadă de pandemie. Este vorba de embolizarea unui anevrism cerebral rupt la un pacient în vârstă de 55 ani”, a spus Calancea.

Potrivit managerului SJU Suceava, pacientul s-a prezentat la UPU pentru „cea mai cruntă durere de cap din viaţa sa” şi i s-a stabilit diagnosticul de anevrism cerebral rupt cu hemoragie cerebrală.

Fiind o urgenţă majoră, echipa multidisciplinară, formată din neurochirurgul dr. Ticu Blănaru şi radiologul intervenţionist dr. Mihai Creţeanu jr., a decis tratarea urgentă a acestei afecţiuni în SJU Suceava prin embolizare, fiind o luptă contracronometru.

Potrivit sursei citate, s-a efectuat procedura cu anestezie locală, pe calea vaselor de sânge de la nivel inghinal ajungându-se până la nivel cerebral, cu ajutorul unui microcateter, prin care se livrează spirale de platină, care „înfundă” dilatarea anevrismală, ruptă în cazul acestui pacient.

”Procedura a durat în jur de 60 minute, s-a desfăşurat fără incidente periprocedurale, cu recuperare rapidă a pacientului, fiind un succes total. Succesul intervenţiei a fost determinat de existenţa specialiştilor, a infrastructurii şi a dotărilor Spitalului Judeţean de Urgenţă, care permit pacienţilor accesul la medicina modernă. Procedurile minim invazive de radiologie intervenţională în cazul anevrismelor cerebrale rupte sunt pretabile la aproximativ 95% din cazuri, cu durată de spitalizare redusă şi complicaţii semnificativ mai mici, decât intervenţia neurochirurgicală clasică, deschisă”, a spus Calancea. AGERPRES

Pe aceeaşi temă: