Alte două transplanturi renale făcute la Spitalul Clinic ”Dr. C.I. Parhon” din Iași

28.03.2022

Medicii din cadrul Compartimentului de Transplant Renal de la Spitalul Clinic “Dr. C.I. Parhon” din Iaşi au efectuat două intervenţii de transplant, donatorul fiind o persoană aflată în moarte cerebrală.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, conf. dr. Ionuţ Nistor, a declarat că unul dintre beneficiarii transplantului renal este un bărbat de 65 de ani, din Roman, care de cinci ani făcea şedinţe de dializă, din cauza unei afecţiuni cronice de rinichi.

Cel de-al doilea beneficiar este o femeie în vârstă de 51 de ani, care din anul 2010 se afla în program de dializă. “Acum 12 ani lucra la noi la spital. Ea făcea parte din personalul medical auxiliar, apoi s-a pensionat, iar acum a primit o nouă şansă de la acelaşi spital. A mai fost chemată de două ori pentru realizarea testelor de compatibilitate, iar acum a fost şansa ei”, a declarat medicul primar nefrolog Ionuţ Nistor.

Potrivit acestuia, au fost chemaţi şase pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare în vederea evaluării de către o echipă medicală pentru a stabili dacă sunt compatibili pentru această intervenţie.
Din echipa de prelevare a rinichilor au făcut parte medicii Daniel Andone şi Mihai Savin.

Intervenţiile de transplant au avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică şi au fost realizate de echipa chirurgicală condusă de dr. Adelina Miron şi dr. Cornel Moroşanu, cu sprijinul celor de la Anestezie şi Terapie Intensivă, dr. Monica Codreanu şi dr. Laura Nicolescu, sub coordonarea prof. dr. Adrian Covic.

În primele trei luni ale acestui an au fost făcute 15 transplanturi de rinichi la Spitalul Clinic “Dr. C. I. Parhon” din Iaşi, zece dintre ele fiind făcute în urma prelevării de organe de la donatori aflaţi în moarte cerebrală, iar alte cinci de la donatori vii. Cel de-al şaisprezecelea transplant renal urmează a fi făcut în cursul zilei de marţi, de la un donator viu. AGERPRES

Pe aceeaşi temă: