Adrian Streinu-Cercel pledează pentru evaluarea nevoii de servicii de îngrijire la nivel naţional

w

02.02.2022

Senatorul Adrian Streinu-Cercel pledează pentru evaluarea nevoii de servicii de îngrijire la nivel naţional, explicând că aceasta variază de la un judeţ la altul.

“Într-un anumit judeţ este nevoie de un anumit tip de servicii de îngrijire, în alt judeţ de altceva şi placa turnantă aici am văzut-o la nivelul problemelor de stomatologie. Nu avem un plan de combatere a cariei dentare (…) la nivel naţional, pentru că ştim că o populaţie care nu are dinţii sănătoşi prezintă o serie de tulburări, plecând de la patologia orală până când ajungem la cea digestivă şi aşa mai departe. Aici cred că ar trebui să ne mişcăm cât se poate de repede”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, miercuri, cu prilejul lansării online a unui studiu comandat de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED).

El este de părere că medicina s-a dezvoltat în ultimii circa 30 de ani atât în mediul public, cât şi în cel privat.

“Dacă vom ajunge şi la un gentleman’s agreement între mediul privat şi public din punct de vedere al patologiei grele, cea care este foarte costisitoare, atunci evident că lucrurile vor lua o turnură mult mai benefică din punct de vedere al cetăţeanului de rând, care (…) nu întotdeauna are bani ca să asigure o serie de costuri suplimentare. Am analizat acel proiect de lege cu cofinanţarea pentru sectorul privat (…). Nu asta este dorinţa noastră, ci să avem nişte preţuri care să fie în concordanţă cu costurile”, a adăugat Adrian Streinu-Cercel.

Deputatul Nelu Tătaru a subliniat că un act medical se face cu profesionişti şi cu dotări.

“Cred că furnizorii privaţi rămân în continuare un exemplu şi pentru cei din sistemul public. Dacă la început percepţia este că el se adresează celor cu venituri peste medie, cred că trebuie să avem în vedere că un serviciu medical trebuie corect plătit (…), încercăm să mutăm curativul pe prevenţie”, a adăugat Nelu Tătaru. AGERPRES

Pe aceeaşi temă: